Skater Blogg

Dobrodošli na moj blog

10.10.2009.

Tony Hawk

[insert caption here]
Tony Hawk.... i danas je u stanju izvesti ovakvu vratolomiju
Skateboarder Tony Hawk je, vozeći dasku sa točkovima, zapravo izvođeći prave akrobacije, bio na vrhuncu sportske karijere i jedan od najboljih devedesetih godina prošlog vijeka. Sada je poduzetnik. Otišao je u takmičarsku mirovinu, a potom stekao ugled u industriji video-igara, odjeće i skateboardinga. Ipak, ono što je najbitnije za Tony Hawka je nesebičan rad sa mladim skateborderima na koja prenosi životna i sportska iskustva, usađuje ljubav prema onome što rade, uči ih istrajnosti.....

Dok se takmičio, Tony Hawk pobijedio je preko 70 puta na takmičenjima profesionalaca-skateboardera. Milioni mladih daskaša su mu se divili. I danas ga mnogi izuzetno vole i cijene. Kroz fondaciju koju je osnovao, Tony Hawk pomogao je da se, širom Sjedinjenih Država, izgradi više od 400 poligona za sketeboarding. [insert caption here]

Za sadašnju uspješnost u poslovima kojima se posvetio, Tony Hawk će reći da mnogo duguje skateboardingu, prvo dječačkom hobiju, pa onda sportskom i takmičarskom opredjeljenjuu. Sa devet godina počeo je na dasci koju je dobio od brata:

„Kada sam stao na dasku, osjetio sam da neću sići. Bio sam upecan."

10.10.2009.

Nesto za pocetak

  Važno je odrediti pravu opremu za vožnju skejta. Skejtovi su napravljeni od nekoliko dijelova:
1. Daska - napravljena je od više slojeva drva i ima uzdignuti nos i rep . Na dasku se lijepi brusni (šmirgl) papir (grip tape) za bolje trenje između tenisica i daske. Na taj način se olakšava kontrola nad skejtom.
2. Mostovi (trucks) - metalni dio montiran ispod daske na koji su spojeni kotači. Služe za skretanje.
3. Kotači - kotači skejta su napravljeni od uretana. Postoje različite vrste kotača, ovisno o podlozi. Kvaliteta kotača određuje sigurnost, funkcionalnost i kvalitetu vožnje skejta.
Iako možete kup
iti jeftinije dijelove skejta , riskirate svoju sigurnost jer jeftiniji proizvodi svakako nisu pouzdani. A sad na vama je: zdravlje ili novac...

 

Povijest
Početkom 40ih romobili su bili jako popularni. Tada su imali dasku, četiri kotača i upravljač. Kada bi se upravljač stjecajem okolnosti razbio, klinci su skužili da se bogu dobro zabaviti i vozeči se na preostaloj dasci s kotačima. Pojavili su se prvi prototipovi skejtova s boljim osovinama kako bi se olakšalo upravljanje.

Krajem 70-ih počinju se zatvarati skate parkovi zbog velikih troškova osiguranja i početkom 80-ih skateboarding postaje underground sport. 1982. osnovan je National Skateboarding Association, organizacija koja na sebe pruzima upravljanje sportom. Sredinom 80-ih skateboarding opet postaje popularan, održavaju se natjecanja, snimaju filmovi i pojavljuju novi proizvođači. Ističu se pobjednici natjecanja kao što su Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain i Neil Blender (vert); Mark Gonzales, Natas Kaupas i Tommy Guerrero (street), dok u freestyle natjecanjima dominira Rodney Mullen.

Skate discipline
Skateboarding možemo podijeliti u 3 discipline:
STREET: Street skateboarding se izvodi na ulici ili u skate parkovima koji oponašaju situacije sa ulice (stepenice, zidiće, klupe i sl.). Na street natjecanjima skateri pokušavaju ukomponirati što više trikova i koristiti ih na što više prepreka.

VERT: Riječ vert, naravno, dolazi od vertikalan. Vert je vožnja na halfpipe rampi uz izvođenje ogromnih skokova i trikova u zraku.

SPUST: Ova disciplina ima najjednostavnija pravila-spustiti se od točke A do točke B što brže i preživjeti.

<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
57297

Powered by Blogger.ba