Skater Blogg

Dobrodošli na moj blog

10.10.2009.

Nesto za pocetak

  Važno je odrediti pravu opremu za vožnju skejta. Skejtovi su napravljeni od nekoliko dijelova:
1. Daska - napravljena je od više slojeva drva i ima uzdignuti nos i rep . Na dasku se lijepi brusni (šmirgl) papir (grip tape) za bolje trenje između tenisica i daske. Na taj način se olakšava kontrola nad skejtom.
2. Mostovi (trucks) - metalni dio montiran ispod daske na koji su spojeni kotači. Služe za skretanje.
3. Kotači - kotači skejta su napravljeni od uretana. Postoje različite vrste kotača, ovisno o podlozi. Kvaliteta kotača određuje sigurnost, funkcionalnost i kvalitetu vožnje skejta.
Iako možete kup
iti jeftinije dijelove skejta , riskirate svoju sigurnost jer jeftiniji proizvodi svakako nisu pouzdani. A sad na vama je: zdravlje ili novac...

 

Povijest
Početkom 40ih romobili su bili jako popularni. Tada su imali dasku, četiri kotača i upravljač. Kada bi se upravljač stjecajem okolnosti razbio, klinci su skužili da se bogu dobro zabaviti i vozeči se na preostaloj dasci s kotačima. Pojavili su se prvi prototipovi skejtova s boljim osovinama kako bi se olakšalo upravljanje.

Krajem 70-ih počinju se zatvarati skate parkovi zbog velikih troškova osiguranja i početkom 80-ih skateboarding postaje underground sport. 1982. osnovan je National Skateboarding Association, organizacija koja na sebe pruzima upravljanje sportom. Sredinom 80-ih skateboarding opet postaje popularan, održavaju se natjecanja, snimaju filmovi i pojavljuju novi proizvođači. Ističu se pobjednici natjecanja kao što su Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain i Neil Blender (vert); Mark Gonzales, Natas Kaupas i Tommy Guerrero (street), dok u freestyle natjecanjima dominira Rodney Mullen.

Skate discipline
Skateboarding možemo podijeliti u 3 discipline:
STREET: Street skateboarding se izvodi na ulici ili u skate parkovima koji oponašaju situacije sa ulice (stepenice, zidiće, klupe i sl.). Na street natjecanjima skateri pokušavaju ukomponirati što više trikova i koristiti ih na što više prepreka.

VERT: Riječ vert, naravno, dolazi od vertikalan. Vert je vožnja na halfpipe rampi uz izvođenje ogromnih skokova i trikova u zraku.

SPUST: Ova disciplina ima najjednostavnija pravila-spustiti se od točke A do točke B što brže i preživjeti.

<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
57297

Powered by Blogger.ba